Anders Eldeman Familj

Anders Eldeman Familj ^ Anders Eldeman, även känd som Nils Anders Michael von Bahr, är en svensk skivsamlare och radiopersonlighet. Han föddes den 25 december 1960 i Hasselby församling i Stockholm under namnet Nils Anders Michael von Bahr. Anders Eldeman har guidat lyssnarna genom det svenska radioprogrammet Melodikrysset under större delen av det senaste kvartssekelet. Han är nästan ett enmansband eftersom han står för både den veckovisa sändningen av programmet och själva resorna.

Anders Eldeman Familj
Anders Eldeman Familj

Den här lyssnarfavoriten fyller 60 år idag, vilket är fredag, och han är inte alls nöjd med det. Radiovärden säger till Expressen att det är första gången i hans liv som hans kalender är helt tom.

De har förberett sig för alla möjliga scenarion. Jag tog med mig ett anteckningsblock in i badrummet så att jag kunde klottra ner lite tankar medan jag tvättade håret. Om du planerar att åka måste du noggrant organisera och registrera några olika faktorer i förväg.

Anders Eldeman och hans sambo Anna hade inga planer för sommaren mer än att ta en tur till skärgården söder om Stockholm. Anders Eldeman, som varit värd för “Melodikrysset” de senaste 26 åren, meddelade nyligen sin avsikt att hoppa av.

Som ett resultat av den senaste tidens händelser står det nu alldeles klart att Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson tar över hans ansvar den 20 augusti. Däremot sändes Eldemans sista avsnitt av “Melodikrysset” i lördags.

Micke Cederberg, som kommer att fungera som sommarvikarie som programledare i sju veckor i sommar, gästade i slutet av sändningen och gratulerade Eldeman till alla år han jobbat med “Melodikrysset”.

I sommar vill vi tillbringa flera veckor i skärgården, nämligen på ön Rno som anses vara världens vackraste. Efter juli månad har jag bara den här händelsen kvar i min kalender.

Anders Eldeman ser fram emot de enklare delarna av livet, som att kunna ta semester när han känner för det. Melodikrysset, som har sänts i Sveriges Radio P4 sedan 1996, och Da Capo står båda i Eldemans regi (sedan 2000).

Han övervakade Eldeman P2-satsningen från början av 2009 ända fram till början av 2012. Innan dess var han programledare för sitt eget radioprogram, Eldemans Blandning, som sändes 1989 till 1996. Han var även programledare för några avsnitt av Seniorpuls, Sveriges Radios Stockholms program om jazz och underhållning, som gästvärd.

Eldeman medverkade i Sveriges Televisions Hemma, ett direktsänt eftermiddagsprogram med Ingela Agardh som värd 1993. Programmet innehöll Melodifestivalen och filminslag. Eldemans framträdanden sträckte sig över båda säsongerna av showen.

Jag gillar att resa mycket. Ingen utvecklar ett oroligt tillstånd. Under en hel dag med att ligga i solen är det enda jag tänker på vad jag ska ha till kvällsmat.

Jag har en djup motvilja mot det, och det kommer inte att bli något firande som svar. Trots att det var min 50-årsdag firade jag det inte. Att bli äldre är inget jag ser fram emot, och jag ser inga fördelar med det.

Efter min fars bortgång gifte min mamma om sig, och hennes nya man ansträngde sig för att adoptera mig. Då var jag 19 år gammal. En av talarna hävdade dock att den inte är lämplig för någon äldre än barn. Efter att en betydande tid hade gått diskuterades ämnet ännu en gång.

Anders Eldeman Familj
Anders Eldeman Familj

Eldeman är son till skådespelaren Ewert Ellman, vars födelsenamn var Eldeman och som gick bort 1977, och småbarnspedagogen Kate Eldeman, som föddes som Nilsson och senare gifte sig med von Bahr. Ewert Ellmans födelsenamn var Eldeman. Ewert Ellman gick bort 1977 (1937-2012). Eldemans fars död inträffade 1977, medan hans mors död inträffade 2012.

En av musikerna är Lennart Palm, en organist vars verk har medverkat i programmet vid flera tillfällen tidigare. Han har försett Melodikrysset med orgelarrangemang av välkända sånger i deras katalog. Under hela projektet har Anders Eldeman varit hans främsta kontaktpunkt och han har haft ett nära samarbete med honom.

Eftersom jag och Anders är så goda vänner är det bara naturligt att beslutet han tagit att åka iväg gör mig ledsen. Vi har arbetat tillsammans i en rad olika projekt ända sedan sekelskiftet.

Under hela sin karriär har Lennart Palm försett Melodikrysset med mer än hundra olika arrangemang. Anders Eldeman skickade ett mejl med det mest aktuella verket, som var ett av de verk som han tänkte visa på en av sina sista utställningar.

Efter att Eldeman adopterats av journalisten Björn von Bahr gav adoptivfadern sin son namnet Anders von Bahr för att använda i sitt privatliv (1935-2014). Äktenskapet med Björn von Bahr, som ägde rum 1989, var andra gången som Eldemans mamma var gift. Eldemans mor knöt knot med honom år 1989. År 2014 förlorade Björn von Bahr kampen mot cancer efter en lång och modig kamp.

Då påpekade en av deltagarna att det inte fanns någon övre åldersgräns. Efter det började vi båda skratta och han frågade: “Vill du bli adopterad? Vill du ha en pappa?”

Anders Eldeman Familj
Anders Eldeman Familj

Jag adopterades när jag var yngre, för kanske runt 15 år sedan, och namnet von Bahr fick jag när jag blev medlem i familjen. Det var en väldigt snäll och omtänksam sak för honom att göra, och det visade också mycket eftertanke. Utöver det kanske folk känner honom under namnet Nils Anders Michael von Bahr. Vid utdelningen av 2018 års Karamellpoesistipendium var Anders Eldeman med för att vara med.