Bas Nijhuis Vermogen

Bas Nijhuis Vermogen:- Bas Nijhuis, scheidsrechter bij het Nederlands Elftal, werd geboren op 12 januari 1977 in Enschede. Toen Nijhuis 15 was, dwong zijn vader hem om zijn droom om scheidsrechter te worden te volgen.In maart 2005 maakte hij zijn debuut voor SC Heerenveen in een wedstrijd die werd gespeeld in de Eredivisie, een van de eredivisies van Nederland. Het was een wedstrijd tegen RKC Waalwjjk. Maar in 2007 kreeg Nijhuis’s carrière een enorme boost toen de FIFA hem uitkoos als scheidsrechter voor de groepsfase van de UEFA Champions League en de UEFA Cup.

Bas Nijhuis Vermogen
Bas Nijhuis Vermogen

Voor de wedstrijd Feyenoord-Ajax zou een senior bijvoorbeeld 3340 euro krijgen en een junior 2500 euro. Categorie 2 heeft wedstrijden op een lager niveau en de promotie/degradatiefinale, terwijl categorie 3 typische Eredivisie-wedstrijden en de halve finales van de beker heeft. Bij het berekenen van het totale loon wordt zowel rekening gehouden met de categorie als het niveau van de scheidsrechter.

Voor Champions League-wedstrijden krijgt een teamcaptain nog meer geld, vaak tussen de 5.000 en 5.000 euro. Daardoor is er niet veel verschil tussen een Champions League-wedstrijd en een klassieke wedstrijd. Desondanks geeft Nijhuis hiervoor een redelijke verklaring door te stellen: “De CL is voor heel Europa.” Als je Litouws bent en je wint bijvoorbeeld 5.000 euro in een race, dan zal iedereen je behandelen alsof je de loterij hebt gewonnen.De gegevens van Bas Nijhuis roepen twijfels op over de juistheid van deze schatting.

Er zit een zekere schaalbaarheid in. Als je in de Keuken Kampioen Divisie speelt (voorheen bekend als de Jupiler League), verdien je mogelijk tot € 1500 per spel. Dat is het tweede niveau, maar in de hoogste vlucht, de Eredivisie, kosten wedstrijden zoals die tussen Groningen en Alkmaar je € 2.500. Om de best mogelijke combinaties te krijgen, moet je verwachten dat je voor elk spel ongeveer 3.500 euro betaalt.

Zes minuten na zijn fluitconcert had Nijhuis al een mooi bedrag verdiend. Terwijl de lokale zoon van Enscheder sinds 2005 als sportfunctionaris werkt, had hij nooit gedacht dat hij voor zo’n korte speeltijd naar Arnhem zou moeten reizen. Dit levert hem uiteraard een financiële compensatie op. Hij kreeg een geldbedrag van maar liefst 2.400 euro uitbetaald.

Bas Nijhuis Vermogen

Ondanks wat Bas beweert, vindt hij die interpretatie niet helemaal correct. Weet je hoeveel hij betaald krijgt als scheidsrechter? Er zit een zekere schaalbaarheid in. Per spel dat je speelt in de Keuken Kampioen Divisie (voorheen de Jupiler League) kun je tot 1.500 euro verdienen. Dit brengt ons bij het volgende onderdeel. Als je echter naar de Eredivisie gaat, moet je € 2.500 betalen om wedstrijden van het reguliere seizoen zoals die tussen Groningen en Alkmaar te bekijken. Je zou verwachten dat je ongeveer 3.500 euro per spel betaalt als je uitstekende paren hebt.

De arbiter ontvangt een vergoeding voor het optreden als videoscheidsrechter en arbiter. Op het veld verdelen officials de actie ook in verschillende groepen. Ook houdt de VAR bij het nemen van beslissingen rekening met de leeftijd en het ervaringsniveau van een speler. Een senior-VAR krijgt 1670 euro voor het leiden van de wedstrijd tussen Ajax en PSV, terwijl een assistent-VAR 1278 euro krijgt. Een senior video-assistentscheidsrechter kan voor één wedstrijd in de tweede divisie van de Eredivisie 1.075 euro verdienen.

Nijhuis zegt dat hij en de Europese voetbalbond (UEFA) onenigheid hadden nadat hij vele malen optrad in de zomertalkshow De Oranjezomer. De drie gastheren, Johan Derksen en René van der Gijp, waren gastheer van de show en werden bijna elke dag vergezeld door de Nederlandse topscheidsrechter.

Bas Nijhuis Vermogen
Bas Nijhuis Vermogen

Het eerste seizoen van deze man als profvoetbalfunctionaris begon in 2005. Kort daarna werd hij algemeen erkend als topfunctionaris in Nederland. In 2011, tijdens de ontmoeting tussen Olympiakos en Borussia Dortmund, maakte Nijhuis zijn Champions League-debuut. Daarna leidde hij veel spraakmakende wedstrijden, waaronder een behoorlijk aantal internationale kwalificatiewedstrijden.