Dirk De Wachter Ziek

Dirk De Wachter Ziek:- De Belgische pedagoog en psychiater Dirk August Jozef De Wachter is een begrip. Op 3 maart 1960 betrad hij deze wereld in Wilrijk. Alle vormende jaren van de Guardian werden in Boom doorgebracht. Naast zijn job als professor aan de KU Leuven is hij ook verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg.

Dirk De Wachter Ziek
Dirk De Wachter Ziek

Door zijn werk voor verschillende kranten verwierf Dirk De Wachter brede erkenning in Vlaanderen. Er is een trend in deze publicaties dat hij commentaar geeft op recente geweldsmisdrijven zoals de steekpartij in Sint-Gillis-bij-Dendermonde of gevallen van verkeersruzie. Zowel België als Nederland namen nota van hem na de publicatie van zijn bestseller Borderline Times datzelfde jaar. De publicatie van zijn boek werd in beide landen als een succes aangekondigd. De auteur van het boek heeft nogal kritische dingen te zeggen over de westerse beschaving.

Dr. Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut aan de Universitaire Privékliniek (UPC) in Leuven. Naast zijn expertise in gezins- en systeembehandeling, leidt hij ook de werking van het dagactiviteitencentrum Sint Maarten op de site van Kortenberg. Als trainer en supervisor op de afdeling gezinstherapie van de KU Leuven is zijn job heel belangrijk.

In de jaren zeventig, toen ik een tiener was, was dit niet langer het geval, en geen enkele haar op mijn hoofd heeft ooit overwogen om in hun voetsporen te treden. Maar het moet belangrijk zijn geweest voor de dingen die ik vandaag deed. Als conclusie zou ik willen vermelden dat ik het grootste deel van mijn vormende jaren in een klein stadje in de Rupelstreek in België heb doorgebracht.

Auteur Dirk de Wachter stelt dat robuuste, vrolijke en flexibele persoonlijkheden het resultaat zijn van sterke banden tussen vrienden en familie. Ik voel me vaak opgelucht en vernieuwd in mijn vermogen om de moeilijkheden van het leven het hoofd te bieden na een diepgaand gesprek met een goede vriend. Daarom is het verdriet van een persoon niet te wijten aan hun gezondheid, maar aan hun gebrek aan sociale connectie. Degenen die ervoor kiezen hun leven alleen door te brengen, zullen nooit echte tevredenheid vinden. Veel mensen hebben die om je geven als je ziek bent, maakt een enorm verschil, en degenen die ziek zijn maar helemaal alleen zijn, zullen meer worstelen.

Zijn ontwikkeling is geleidelijk gegaan, maar het is nu duidelijk in zijn regelmatige gedragingen en interacties. Mijn dieet is tegenwoordig vrij gelijkaardig aan hoe het vroeger was. Terugkerend naar mijn oude ochtendritueel om drie sneetjes brood opnieuw te roosteren en ze in boerenboter te smeren, begin ik elke dag op dezelfde manier. In plaats van mijn gebruikelijke twee espresso’s per dag, zal ik genoegen moeten nemen met een kopje thee. Vooralsnog is het cruciaal dat ik ook mijn wijnkelder verzegeld houd.

Dirk De Wachter Ziek

Hij heeft geen andere keuze dan zijn functie van 35 jaar neer te leggen vanwege het nieuws van zijn ziekte. Het is alsof de afgelopen twee maanden me jaren terug hebben gebracht. De operatie had een verwoestend effect op mijn kracht. Ik kwam vast te zitten na het zetten van de eerste twee stappen vooruit. Mijn brein was zo scherp als dat van een negentigjarige. De situatie is enorm verbeterd en tegenwoordig voel ik me ongeveer 70 jaar oud. Dus, ik heb mezelf erg bezig gehouden met verjongingstherapie. Ik hoop echt, echt, echt dat ik snel weer 61 word.

Voor De Wachter is dit omdat we zo gefocust zijn op onze eigen bevrediging dat we vergeten zijn hoe we met elkaar om moeten gaan. Zijn advies is dan ook om je in te spannen om het leven van anderen te verbeteren en actief deel te nemen aan de samenleving als je geluk wilt vinden. We hebben uw actieplan om dit probleem aan te pakken uiteengezet in drie duidelijke richtlijnen hieronder.

Mijn behandeling, die in november begon en zes maanden lang een keer per week chirurgie en chemotherapie omvatte, zal in mei eindigen. Nee, ik heb al vroeg besloten om Google of iemand anders niet te raadplegen voor informatie over mijn toestand, en ik heb uitsluitend vertrouwd op de raad van mijn artsen. Volgens mij hoefde ik alleen nog maar de relevante vragen te stellen en dan zou alles geregeld zijn. Ik wist dat mijn probleem goed zou worden behandeld door iemand die zich toelegt op evidence-based medicine.

Wanneer dit gebeurt, ontstaat vreugde spontaan en op een manier die veel dieper is dan de vreugde die men voelt in tijden van buitensporige viering. Het moment dat je je realiseert, “dat klopt, zo zou mijn leven kunnen zijn”, is een van de meest bevredigende momenten in het leven. Negatieve resultaten zijn waarschijnlijker wanneer tevredenheid als doel wordt nagestreefd, vooral op een obsessieve manier. Het leven kan soms moeilijk zijn, maar over het algemeen is het niet verschrikkelijk. Dat kun je aan omdat je weet dat iedereen je in de gaten houdt.

De psychiater die bekendheid verwierf met het verschijnen van zijn boek Borderline Times benadrukt dat hij niet wil dat kanker als een taboe wordt gezien. Om Dante te citeren: “Er zijn tijden dat ik gegrepen word door een danteaans gevoel in het voorgeborchte van de hel te zijn.” Wanneer ik een infuus krijg of in de wachtkamer van de oncologie sta, “had ik het gevoel dat ik de dood in het gezicht staarde”, zei De Wachter. Als ik in de wachtruimte van de oncologieafdeling zit,

Dirk De Wachter Ziek
Dirk De Wachter Ziek

De Wachter clvroeg krijgt niet genoeg oefening. In één adem zegt hij dat het niet erg zal zijn als hij zijn werk even moet stilleggen. Iedereen denkt dat ik constant ergens mee bezig moet zijn. Ja, ik werk lange dagen omdat ik dol ben op wat ik doe. Maar ondanks mijn toewijding aan mijn werk, voel ik me niet verplicht om het te doen. Met andere woorden, ik had helemaal geen ontwenningsverschijnselen.