Kjell Lönnås Fru

Kjell Lönnås Fru ^ Ulrika Lönnå

När Kjell Lonn såg Ulrika sitta i folkmassan fick han den plötsliga insikten att “där satt min livskamrat”. Det lyckliga paret firade nyligen sin guldjubileum genom att meddela att de har varit gifta under det senaste halvseklet. Inget tyder på att Kjell Lonn är närvarande. Sundsvalls Tidning fick besked av den avlidnes familj om att deras närstående avlidit.

Kjell Lönnås Fru
Kjell Lönnås Fru

“Slutsatsen kom väldigt snabbt. Det finns inga adekvata ord för att beskriva ångesten. Han kommer att vara mycket saknad av oss alla. Under denna svåra tid ber vi dig att komma ihåg honom i dina tankar och böner när du går din dag. “Genom att skriva ett brev till Sundsvalls Tidning vill familjen visa hur ledsna de är för resten av staden.

Framträdandet av Caprice, som ägde rum lördagen den 7 maj, var Kjell Lonnos sista gång på scenen. Kjell Lonn har en historia som han gärna berättar om dagen 1965 då han fiskade och såg Ulrika för första gången. Dagen i fråga inträffade 1965.

Jag var son till en baptistpredikant och jag hade fått min reklamutbildning från Beckmans skola. När jag satte mig för att spela piano i pausen blev jag riktigt häpen över att Ulrika också tackade ja till att sjunga. Kjell har ett minne av att hon hade en bra sångröst, men hon var aldrig någon bra solist.

Ulrika överraskade mig med att byta ämne, och hon gjorde det för att behålla mitt intresse. Jag fick inte ett julkort signerat “God Jul/Ulrika” förrän i december året därpå, vilket var hela 12 månader efter föregående år. 1965 var det han som initierade Sundsvalls Kammarkör.

Två år senare, efter att ha lett en sångstund vid KFUM i Sundsvalls högkvarter, meddelade han att han skulle organisera en kör för KFUM. Dessa körer, som han dirigerade, åkte över hela världen och framförde sin musik. Confetti, en damkör, har uppträtt under hans ledning sedan år 2006.

Folk använde kolstubbar att springa på istället för startblock då, och de grävde sina egna startgropar istället för att använda färdiggjorda. Jag fick göra grymtjobbet och tävla i ett polismästerskap på Oxelosund medan jag var militärpolis. Tävlingen hölls där. Teckning, musik och gymnastik var mina tre absolut starkaste kompetensområden i forskningen, och ett av dem var de så kallade träningsteman.

Under mina 25 år som lärare deltog jag ofta i grupplopp på sex till sju kilometer på morgonen, förutom längre sträckor på två och en halv kilometer. Jag har inte sprungit på ett tag, men jag går mycket och försöker hålla en jämn hastighet oavsett hur långt jag går.

Lonns psalmbok, Mina döda timmar, som kom ut 1986, innehåller musiken som han komponerade till Psalm 521. Sedan år 1998 har han arbetat som dirigent för Svenska kören. Att hon gick på Konstfack och var dotter till en känd religiös person väckte mitt intresse, trots att hon var söt.

Kjell Lönnås Fru
Kjell Lönnås Fru

Vid sidan av jobbet som musiker var han även målare, och han ställde ut sina målningar på gallerier. Lonns självbiografi, Sngen ar mine, kom ut 2013. Den berättar om saker som hände i både hans personliga och professionella liv.

På lördagen gjorde han det han gillade mest – att sjunga med sina många körer – genom att gå på scenen och uppträda för en publik. Just i detta ögonblick är han inte närvarande hos oss. Det verkar inte finnas något som skulle kunna slita honom från musiken, vad jag vet. Alltid sjunger en låt i ditt huvud. ” Kjells farfarsfar var Titus Lonn, baptistpastorsfar i familjen Kjell Lonn. Familjen skriver ett brev till ST. Kjells farfar hette Titus Lonn. Familjen flyttade till Sundsvall 1948, och där har de stannat sedan dess. de gjorde flytten.

Under 1980-talet producerade Sveriges Television en rad program på Cirkus teater i Stockholm. Lonn fungerade som programledare och Kammarkören och KFUM-kören i Sundsvall fungerade som huskörer.

Han var programledare för det populära svenska tv-programmet “Lekande lett”, där barn ger beskrivningar av människor eller saker, och tävlande lag försöker gissa vad barnen pratar om för att vinna en kontant belöning.

Pilotavsnittet sändes för första gången 1987. 1992 och 1993 sändes avsnitt av Lonn, inklusive intervjuer med gäster, från Sodra Stadsberget i Sundsvall. Både “S kommer det lata” och “Fynnarna py fortet” hade honom som gäst i sina shower, som var tävlingar.

1953, när Kjell Lonn bara var 17 år och hans far var kyrkoherde i Elimkyrkan, initierade han grundandet av en ungdomskör i Sundsvall. Kören har fått sitt namn efter Kjell Lonn. 1955 skrev Sundsvalls Tidskrift en berättelse om Lonn och kören efter att de gjort ett särskilt bra framträdande.

Under åren 1952 1955 arbetade Lonn som typograf vid Sundsvalls Tidning. Mellan åren 1955 och 1957 var han elev vid Anders Beckmans reklamskola. Han gick på Lärarhögskolan i Kalmar och tog lärarexamen 1971. 1957-1981 undervisade han i musik och teckning i Sundsvall.

Kjell Lönnås Fru
Kjell Lönnås Fru

Det var 1960 som han först började arbeta som producent för radio och tv på frilansbasis. 1980 till 1987 arbetade han även som producent för Sveriges Radio. I en underbar intervju om hans debut på tv, hans tidigare utbrändhet och vad som krävs för att leda tre separata körer samtidigt, delar körledaren sina känslor vid 80 års ålder och säger: “Jag känner fortfarande en dragning och en måste se henne.”