Lennart Hyland Familj

Lennart Hyland Familj ^ Lennart Hyland var inte bara en av de mest kända personerna i svensk tv och radio. Han var också en av de mest framstående. Utöver detta hade han problem med alkohol, och hans närmaste familj fick ofta rycka in för att hjälpa honom att ta sig igenom svåra stunder. Den nya dokumentären “Hyland” handlar om en välkänd person som kämpat med kontrollproblem, utbrändhet och svår depression under hela sitt liv.

Lennart Hyland Familj
Lennart Hyland Familj

Enligt hans son Per-Otto Hyland, som intervjuas i dokumentären, “blev jag skickad till TV-hemmet för att försöka ta honom ut ur rummet där han hade murat in sig och drack.”

Otto Lennart Hyland var en svensk programledare och journalist som gick bort den 15 mars 1993. Han var en av de mest kända och välkända TV-karaktärerna i Sveriges televisions historia. Hyland föddes den 24 september 1919.

Lennart Hyland var en av Sveriges mest kända och omtyckta tv- och radiopersonligheter; dock höll han en fruktansvärd hemlighet för allmänheten. När situationen blev värre skickades jag till tv-huset för att försöka få ut honom från rummet där han hade stängt in sig och druckit.

Lennart Hylands berömmelse gjorde att han kunde göra saker utan att oroa sig för vad som skulle hända honom. Detta gjorde hans familj upprörd, som hade hoppats på hjälp från SVT i denna fråga.

När det gäller missbruk blev vårt hushåll bestört när vi upptäckte att ämnet aldrig diskuterades på tv. Jag kände att han, som ett direkt resultat av hans tidigare framgångar, hade samlat på sig en så formidabel mängd makt att ingen kunde besegra honom. På grund av detta är det troligt att folk hade svårt att prata med honom. Enligt Per-Otto Hyland var det ingen som höjde rösten.

Expressen hade tidigare försökt få svar från både Per-Otto och Fredrik Hyland, men ingen av dem var villig att göra det.

Ämnet försökte dölja sin svåra alkoholism från resten av världen, men hans medarbetare och familj var de enda som kunde upptäcka det. I dokumentären “Hyland”, som visas i SVT kommande fredag, berättar hans familj om några av sina största bekymmer.

Hyland, som var en av de mest kända männen i Sverige på den tiden, satte stor press på sig själv men var aldrig nöjd med resultatet. Idag är det lätt att se hur många bra idéer Lennart Hyland hade, hur hårt han arbetade och hur väl han kunde övertyga andra.

Men som är uppenbart finns det en hake. Han var inte helt fri från kontroverser. Han var ett grundligt kontrollfreak som kunde vara otäck mot medarbetare som han inte trodde var upp till nivå. Bakom alla framgångar och leende flin kom en man som var ett kontrollfreak. Det är möjligt att han är en fruktansvärd version av betterwisser och att han kommer att avfärda idéer som presenterades för honom eller gjordes för många år sedan.

Medan några av Hylands medarbetare, särskilt de som arbetar på radiosportavdelningen, verkligen beundrade honom, fanns det andra som helt och hållet vägrade att samarbeta med honom.

Utmaningen minskade inte med tiden. Efter att Lennart Hyland gick bort 1993 upphörde i princip ansvaret för public service. Hyland var värd för ett brett utbud av radio- och tv-program som konsekvent var lyssnare och tittarfavoriter. Hans första show under hans egen produktionsfana.

Den 21 januari 1945 [3] sändes En släktgård över radio för första gången från station 1351. Den 29 januari 1947 debuterade han som programledare för underhållningsprogrammet Fonsterrevyn. Detta var hans första jobb i underhållningsbranschen.

Därefter var han värd för ett antal radio- och TV-program för skojs skull, som Lordagskvall (1947–1949), Karusellen (1951–1954), Sittinitti (1954–1955), Stora famnen (1958–1959) och Hylands horna ( 1961–1983).

Deltagare i showen är bland annat Bengt Feldreich, som kom in i radion några år efter Hyland; Siv Malmqvist, som nådde framgång i Hylands Stora famnen; och Lena Fürst, som producerade olika hörnor.

Även om han hade flest tittare i hela Sverige berättar vännen och kollegan Tommy Engstrand från Radiosporten i “Hyland” hur tv-personligheten ringde honom sent på kvällen för att klaga på hur misslyckad han kände sig trots att han hade flest tittare i landet.

Lennart Hyland Familj
Lennart Hyland Familj

Hans uppväxt, där han fick lära sig att det alltid finns utrymme för utveckling, är troligen den primära källan till hans tendens att vara alltför kritisk mot sig själv, enligt min mening. Enligt hans son Per-Otto Hyland, som kommenterar det i dokumentären, var händelsen oerhört meningsfull.

I en intervju som ingick i “Hyland” gav Lennart Hyland sin egen kommentar om saken. På videon hörs Lennart Hyland säga att kritik är oundviklig och att det är svårt att leva med den.

Per-Otto Hyland, mannens son, beskriver hur hans pappa gick från att dricka alkohol som en godbit efter en intensiv direktsändning till att vilja kunna sända nästa dag. Detta var en förvandling som hans far genomgick gradvis med tiden.

När han återvände, som inträffade någonstans mellan midnatt och ett på morgonen, var han aldrig nöjd. Han sa aldrig något om att “idag gick bra.” Hans avlidna fru, Tuss Hyland, som gick bort 2016, citeras i dokumentären som säger: “Jag kunde uttrycka vad som hade väntat hemma.”

Lennart Hylands ständiga självkritik fick honom att vilja dricka mer, vilket förvärrade hans alkoholism. Hylands horna, som betyder “Hylands hörna” och startade i Sveriges Television 1962, var förmodligen hans mest populära program som underhållare.

Lennart Hyland Familj
Lennart Hyland Familj

Programmet mottogs så väl att det 1962 flyttades från Sveriges Radio till Sveriges Television, där det låg kvar i etern till 1983. Detta var en direkt följd av programmets framgångar. Det fanns i branschen i 21 år, under vilken tid det blev en respekterad del av den svenska underhållningsbranschen.