Maarten Van Rossem

Maarten Van Rossem:- Maarten is geboren op 24 oktober 1943 in het Nederlandse Zeist, dat bekend staat om zijn netheid. Zijn gezin bestaat uit drie kinderen en hij is de oudste van het stel. In Wageningen kreeg de jongen zijn opvoeding van zijn vader entomoloog. Mijn vader was geïnteresseerd in twee verschillende soorten kunst, maar beide hadden de sluipwesp als centraal thema. Er is niemand meer die bidt in de residentie Van Rossem. Mijn voorouders hielden zich meer dan een eeuw lang niet aan een bepaalde religieuze traditie.

Maarten Van Rossem
Maarten Van Rossem

Op 17 september 1944 komt Kleine Maarten gevaarlijk dicht bij zijn leven als Wageningen ten onrechte wordt aangevallen door Britse bommenwerpers. Als de bom afgaat, zit Maarten in de achtertuin in een kinderwagen als het gebeurt. Maarten is ongedeerd ondanks dat hij wordt gebombardeerd met puin dat uit de auto valt terwijl hij binnen is. Als hij twintig jaar later eindelijk naar een psychiater gaat, vertelt de psychiater hem dat de traumatische ervaringen die hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt de oorzaak zijn van zijn angst. “Dat is natuurlijk complete onzin. Nadat ik mijn sessies met de psychiater had beëindigd, ben ik nooit meer teruggegaan.

Ik zou mezelf graag zien als een van de meest typische mensen die je ooit zult tegenkomen, maar dat is waarschijnlijk niet het geval.Maarten legt uit waarom hij altijd wantrouwend is geweest tegenover andere mensen. Zelfs op de basisschool heeft hij geen vrienden en wordt hij gemeden door de samenleving. Een van de problemen was dat ik vaardigheden en informatie vrij snel en efficiënt oppikte. Pesten mocht niet doorgaan nadat studenten het middelbare schoolniveau hadden bereikt. Hoewel ik fysiek niet bijzonder sterk was, zorgde ik ervoor dat mijn tong constant klaar was om te bijten.

Maarten van Rossem onderzoekt en bekritiseert een breed scala aan verontrustende sociale en politieke onderwerpen uit het verleden en heden met een droog gevoel voor humor en een encyclopedisch begrip van het onderwerp. Zijn taal is bijtend en spits, en de situaties die hij beschrijft zullen bij de lezer tot introspectie leiden. Een avond leren en lachen met de beroemdste historicus van Nederland.

Maarten stelt dat ook de redactie van de Volkskrant verstrikt raakte in de hysterie die volgde op de gebeurtenissen van 11 september. Broertjes stelt dat de opvattingen van Maarten binnen de organisatie tot verhitte discussies hebben geleid. De zin “Beslis voor jezelf of verdeel en heers” circuleerde als een lopend vuurtje door de redactiekamer.

Aan de andere kant was de belangrijkste factor bij de vervanging van Maarten het feit dat het, na zes jaar in zijn functie te hebben gediend, tijd was voor nieuwe verkiezingen. Ons falen om vooraf met Maarten over een betalingsschema te onderhandelen, was een fout die we hebben gemaakt.

Niemand komt in de buurt van Maarten van Rossem. De altijd in het zwart gehulde historicus is de enige persoon in het met schijnwerpers gevulde Nederland die gelijke delen opwinding, woede, toewijding en ergernis creëert. Dit komt doordat de historicus het hele jaar door een zwarte trui draagt.

Omdat hij als kind was gepest, omdat hij problemen had met het afmaken van zijn proefschrift, en omdat zijn vrouw, Winnie, veel succesvoller was dan hij, groeide op met de gedachte dat zijn leven een teleurstelling was geweest. Niemand had kunnen voorzien dat hij zo ver zou komen in de competitie.

Op 17 september 1944 komt Kleine Maarten gevaarlijk dicht bij zijn leven als Wageningen ten onrechte wordt aangevallen door Britse bommenwerpers. Als de bom afgaat, zit Maarten in de achtertuin in een kinderwagen als het gebeurt. Maarten is ongedeerd ondanks dat hij wordt gebombardeerd met puin dat uit de auto valt terwijl hij binnen is. Als hij twintig jaar later eindelijk naar een psychiater gaat, vertelt de psychiater hem dat de traumatische ervaringen die hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt de oorzaak zijn van zijn angst.

Maarten van Rossem belichaamt het concept van relativiteit als resultaat van zijn gelijkmatige temperament, uiteenlopende interesses en uitgebreide kennis. Maarten is beschikbaar om te praten over zijn levensverhaal op uw aanstaande evenement, naast de vele keren dat hij in het verleden op het podium heeft gestaan. In 2019 begon hij aan een nieuwe tournee langs theaters door het hele land.

Dat is natuurlijk complete en totale onzin. Nadat ik mijn sessies met de psychiater had beëindigd, ging ik nooit meer terug. Ik zou mezelf graag zien als een van de meest typische mensen die je ooit zult tegenkomen, maar dat is waarschijnlijk niet het geval. Maarten legt uit waarom hij altijd wantrouwend is geweest tegenover andere mensen.

Zelfs op de basisschool heeft hij geen vrienden en wordt hij gemeden door de samenleving. Een van de problemen was dat ik vaardigheden en informatie vrij snel en efficiënt oppikte. Pesten mocht niet doorgaan nadat studenten het middelbare schoolniveau hadden bereikt. Hoewel ik fysiek niet bijzonder sterk was, zorgde ik ervoor dat mijn tong constant klaar was om te bijten.

Maarten van Rossem is presentator, interviewer,voorzitter en spreker die beschikbaar is voor opdrachten. Hij is een expert op het gebied van politiek, geschiedenis en leiderschap, evenals wetenschap. U krijgt de kans om meer te leren over de verschillende soorten sessies die hier beschikbaar zijn.

Tijdens deze lezing in het theater geeft Maarten zijn visie op een aantal controversiële en verontrustende maatschappelijke en politieke vraagstukken die zich door de geschiedenis heen hebben voorgedaan. Maarten van Rossem is te boeken als spreker, voorzitter, interviewer en presentator bij het Sprekershuys. Hij is ook beschikbaar voor afspraken.

Na de moord op Theo van Gogh in november 2004 door een geradicaliseerde moslimjongere, waarschuwt Maarten voor overreageren bij deze tragedie. De moordenaar van Theo van Gogh radicaliseerde. Hoewel ik overstuur was toen ik hoorde van het overlijden van Theo, kon ik me niet in hun positie verplaatsen en de onmiddellijke terreur die daarop volgde volledig begrijpen.

De dwaasheid die toen door Nederlandse intellectuelen werd gespoten, is een schande voor Nederland. Stel je eens voor dat een miljoen moslims gewapend zijn met kromzwaards en daar staan, klaar om onze keel open te snijden. Maarten geeft gehoor aan het verzoek van de familie van Vincent van Gogh en houdt een lofrede tijdens de crematie van van Gogh. Dit is bepaald geen gemakkelijke prestatie. Ik wilde niet dat het een te donkere en onheilspellende toon zou hebben, als dat enige zin heeft.

Maarten werd in 1996 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht toen hij een tijdelijke aanstelling kreeg om daar moderne geschiedenis te doceren. Zijn benoeming was voor een periode van één semester. Volgens hem is dit “een troostprijs” omdat hij twee keer een leerstoel Amerikaanse studies heeft aangevraagd en beide keren is afgewezen. Mijn collega’s en degenen die gezag over mij hebben, zijn momenteel van mening dat ik volledig ongekwalificeerd ben om de functie van moderne professor te bekleden. Ik heb mij, naar mijn beste vermogen, onthouden van deelname aan administratieve taken.

Als dat niet het geval was geweest, had ik net zo goed bij Unilever kunnen solliciteren.Maarten is tevreden met zijn positie als vast en gecompenseerd faculteitslid.Niet een groot probleem. Het is maar goed dat ik er niet voor gekozen heb om mijn bacheloropleiding te richten op American Studies, want dat zou een slechte beslissing van mijn kant zijn geweest. Het label “Amerika-expert” is niet iets dat me stoort zolang ik vrij ben om mijn mening te uiten over een verscheidenheid aan andere onderwerpen.

Maarten heeft niet alleen zijn vorige zin niet afgemaakt, hij heeft ook nog veel meer te vertellen. Door zijn optredens op televisie werd hij al snel bekend in Nederland. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika in 2012 reisde Maarten het hele land door in een campagnecamper als onderdeel van het EO-programma, Van Rossem for President. Naast zijn reguliere optredens in nieuwsprogramma’s, neemt Maarten deze zomer deel als jurylid bij de NCRV-spelshow ‘De Slimste Mens’. De show is een schot in de roos en fans kunnen elke zes maanden uitkijken naar de première van een nieuw seizoen.

Maarten Van Rossem
Maarten Van Rossem

Zowel In Van Rossem Tells van RTV Utrecht als In On the Warpath van Omroep Gelderland met Maarten van Rossem deelt hij routinematig zijn kennis en opvattingen met zijn publiek. Van Rossem vertelt wordt uitgezonden op RTV Utrecht, en On the Warpath met Maarten van Rossem wordt uitgezonden op Omroep Gelderland Of, in de veelgeprezen NTR-serie Here are the Van Rossems, waar hij sinds 2015 in speelde, hij, zijn broer Vincent, en hun zus Sis (1945-2022) gaan in elke aflevering naar een andere stad.