Ted Gärdestad Död

Ted Gärdestad Död ^ Ted Arnbjörn Gardestad, mer känd under sitt artistnamn Ted, var en svensk sångare, kompositör, gitarrist och skådespelare. Den 18 februari 1956 föddes han och den 22 juni 1997 dog han. I år är det 19 år sedan den kände artisten Ted Gardestad, som var 41 år när han dog av självmord, tog sitt liv.

Ted Gärdestad Död
Ted Gärdestad Död

Hela landet beklagade förlusten av musikern som var ansvarig för sådana klassiska låtar som “Sol, vind och vatten”, “Satellit”, “Jag vill ha min egen måne” och “Himlen är oskyldigt blå” när det blev känt att han hade gått bort.

-Han är aldrig långt från min sida. – Det är inget jag aktivt försöker undvika, utan snarare något jag insisterar på att ha: en av våra största artister, evig för alla tider.

Efter en lång kamp med psykisk ohälsa tog Ted Gardestad sitt liv vid 41 års ålder och idag firar vi 20-årsdagen av hans bortgång.

Kenneth Gardestad konstaterar att när vi är i vår hemstad gör vi en tur till kyrkogården. Bröderna är ansvariga för några av de låtar som vi värdesätter högst som tidlösa mästerverk. Deras låt “Sun, wind, and water” har nästan säkert framförts vid varje gymnasieavslutning.

På några av låtarna fick de sällskap av den välrenommerade gitarristen Janne Schaffer, som de hade arbetat tillsammans med under en längre tid.

Ted och Janne korsades för första gången 1971 och det tog inte lång tid för dem att bli goda vänner efter det första mötet. Deras vänskap har fördjupats under åren, och superstjärnan har medverkat Schaffer på ett antal underbara låtar som han har spelat in.

En gång gjorde jag ett försök att räkna antalet Teds låtar som jag hade medverkat på som gästartist. Janne Schaffer delar sin uppskattning med Nojeslivet och säger: “Jag antar att det är 69 av 91.” Ted Gardestads första uppträdande som musiker var i svensk tv 1962, när han bara var sex år gammal. Han spelade dragspel på den tiden.

Hans första roll var i säsongen 1966 av den svenska tv-serien “En smstad vid seklets borjan”, som markerade början på hans karriär inom underhållningsbranschen (En liten stad vid sekelskiftet).

I den amerikanska filmen Story of a Woman från 1970 spelade Gardestad en liten roll tillsammans med Bibi Andersson, Robert Stack och James Farentino. Filmen gjordes i USA. Utöver det hade Gardestad stor potential som tennisspelare.

Han lämnade huset för att ta en promenad, men han kom aldrig tillbaka. Han var den yngste av tre bröder när han föddes 1956, och det var bland dem han hittade Kenneth Gardestad, författaren till låtarna han komponerat. Han var den yngste av tre bröder.

Mellan åren 1976 och 1978 var Ted gift med Lotta Ramel, som var hennes pappa Povels dotter. Däremot bildade han familj först på 1980-talet, då han hade ett förhållande med Ann Zacharias. Under den tiden fick han barn. Först kom den lilla flickan, Sara, 1983, sedan kom pojken, Marc, 1984.

Efter att hans äktenskap med Zacharias upphörde 1992 gifte Gardestad sig med sin andra fru, Alexandra Lindholm. Detta äktenskap ägde rum kort efter att Zacharias lämnat honom. Upplösningen av detta äktenskap skedde där under hela året.

Ted Gärdestad Död
Ted Gärdestad Död

För att sätta stopp för en fruktansvärd serie om hans schizofreni som plågat hans familj, vänner och till och med honom själv i flera år tog Ted Gardestad sitt liv på pendeltågsstationen Haggvik den 22 juni 1997, vilket var tjugo år sedan . Detta gjorde ett slut på den skrämmande serien.

Hans tidigare jag hade reducerat hela Sveriges “grannebarn”, fyllt av fräknar och ögon som verkade busiga, till pyrande ruiner. Han konsumerade minst två paket cigaretter och drack alkohol varje dag. Å andra sidan hade han alltid en positiv sida som balanserade upp de dåliga sakerna med honom.

Ted Gardestad, som bara var femton år när han började sin konstnärliga karriär, vann hela Sveriges hjärtan tack vare sitt stygga utseende och ovårdade hår.

Melodifestivalen var tävlingen som valde Sveriges representant till Eurovision Song Contest 1979, då Ted Gardestad och hans bror Kenneth Gardestad sjöng en låt som hette “Satellit”.

De triumferade i tävlingen, vilket gav dem möjligheten att representera Sverige vid Eurovision-tävlingen som hölls i Jerusalem. Gardestad försökte gång på gång anmäla en låt i Melodifestivalen, men det misslyckades.

Trots sin betydande framgång var Ted en exceptionellt generös person. Detta har bekräftats av några olika personer, däribland Teds ex-fru, Lotta Ramel, som också är dotter till den välrenommerade Povel Ramel.

Hon var 17 år när hon träffade Ted första gången, och året därpå knöt paret knuten. Podcasten Katarina Hahr meets innehåller en intervju med Lotta, där hon berättar om sin relation med Ted.

Ted hade enrik fantasi, men något han kallade röster hindrade honom från att se världen som en plats där han kunde leva en fri livsstil. Ted såg livet som en serie färgglada visioner. Ted var den typen av person som alltid åstadkom precis det han hade för avsikt att göra.

Kenneth Gardestad berättar idag att tragedin var att han längtade efter något så ljuvligt, men istället konfronterades han med sin inre värld, som var hemsk och syftade till att såra honom.

Ted Gärdestad Död
Ted Gärdestad Död

I en intervju med Extra 2013 delade Kenneth Gardestad, bror till Ted Gardestad, följande: 1966 var början på Gardestads karriär som skådespelare, och 1971 fick han ett kontrakt med Polar Music för att starta sin karriär som musiker.